Japanorama

ULIČNA HRANA U JAPANU

Čitali ste mnogo o japanskoj hrani, možda je i probali u nekom beogradskom restoranu, ili u drugoj zemlji, dok ste bili u inostranstvu. Ali, ako nikada niste bili u Japanu, kada prvi put odete u tu fascinantnu zemlju, začudićete se koliko ima hrane koja se prodaje na ulicama, a koja se ponekad prilično razlikuje od onoga što nude kafei i restorani.

Supertehnološki razvijena zemlja, uprkos velike urbanizacije i neprekidnih inovacija uklopljenih u svakodnevni život, Japan je zadržao mnoge elemente svoje tradicije. Tako ćete oko stanica metroa i železničkih stanica, u parkovima, oko budističkih hramova i svetilišta vere šinto, na izletištima, oko sportskih stadiona i terena, svugde gde se u velikom broju okupljaju ljudi, naići na neverovatno veliku ponudu hrane koja se prodaje iz kioska, sa tezgi, sa kolica, iz automobila, sa bicikla-tricikla, ponekad bukvalno iz torbe ili iz ruke.

U toj ponudi ćete naići na mnoga tradicionalna jela, slatkiše, pića, ali i na nešto potpuno neočekivano i moderno – kreacije potpuno nove hrane, izmaštane na osnovu tradicionalnih japanskih, ali i stranih kulinarskih uticaja.

Do sredine oktobra izaći će iz štampe (i prodavati se na Sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra u Beogradu) knjiga autora sajta japanorama.rs Dragana Milenkovića. Preko sto različitih jela i pića, veoma popularnih i neverovatno ukusnih, a, opet, toliko jedinstvenih, biće predstavljeno u ovoj knjizi.

Knjiga je ilustrovana uglavnom crtežima, jer bi fotografije u boji zauzele mnogo više mesta, a knjiga bi tako bila skuplja. Upotrebite kompjuter i internet (u knjizi su objavljeni njihovi originalni japanski nazivi) i potražite svako od ovih jela. Ima ih u vidu tekstova sa objašnjenjima i video snimaka. Uživaćete!