Japanorama

ČUDESNI JAPAN x 18

Japan uvek može da vas na neki način iznenadi, oduševi, uzbudi, pa ponekad i da vas uznemiri. Evo 18 nasumce odabranih slučajeva.

1. Nova tehnologija u Japanu, nazvana “Human Uber” pomaže vam da se pojavite na događaju uz pomoć treće osobe (kojoj se ta usluga plaća). Osoba koja zamenjuje nekog drugog (surogat) postavlja I PAD ispred svog lica, a na ekranu je prikazana osoba koju ona predstavlja. Sa ekrana može da se čuje i glas osobe, koja, praktično, na taj način može da učestvuje u događaju. Tehnologija koja je primenjena kod “Human Uber” – naziva se “Maska kameleona”.

2. Na nekim stanicama podzemne železnice, pomažu vam oko vašeg bicikla – da se ne bi mučili.

3. Karte za muzej “Ghibli” napravljene su od scena iz različitih Ghibli filmova.

4. Japanski seljaci sada mogu da nabave ovakvog robota u obliku vuka, koji im pomaže da sačuvaju letinu.

5. U Japanu imaju male bokale za mleko koje sipate u kafu – koje mogu da istovremeno koriste i levaci i dešnjaci.

6. Ako u Japanu želite privatnost, oni će vam pomoći u tome. U ovom restoranu poslužuju gosta, a od kelnera koji dodaje hranu (supa ramen) vide se samo ruke.

7. Kad stignete u Japan, na aerodromu Narita, na jednoj istoj tabli na engleskom piše “Welcome to Japan” (Dobrodošli u Japan), a na japanskom piše お 帰り なさい (čita se: O kaerinasai), što znači “Dobrodošli kući (dobrodošli natrag)”

 

8. Junak animea Geodude (kamen) proglašen je za zvaničnog ambasadora japanske oblasti Ivate.

9. U nekim taksijima u Japanu (firma Turtle taxi – Kornjača taksi) postoji dugme na kome piše ゆっくり(čita se jukkuri) koje mušterija može da pritisne da zamoli vozača da uspori.

10. Brzi vozovi “superekspresi” stvarno idu veoma brzo, ali bez ikakvih potresa.

11. U nekim pekarama-kafeima u Japanu uređaj na kasi može vizuelno da prepozna ono što je kupac uzeo i želi da plati, pa se, bez kucanja naziva artikla, automatski pojavljuje cena.

12. Na aerodromima u Japanu nosači koji prtljag stavljaju na pokretne trake grupišu kofere i torbe po bojama, pa lakše možete da pronađete svoj prtljag.

13. Umesto na obične lutke u obliku ljudi, u nekim prodavnicama odeću oblače lutkama u obliku poznatih junaka animea (za svaki slučaj, pored lutaka piše: “Ne dodiruj me!” – i na japanskom i na engleskom jeziku).

 

14. U nekim kafeima u Tokiju belim crtama odvajaju prostor na šanku koji pripada jednom gostu (da se ne bi gurali).

15. Ovako izgledaju (neki) zaposleni u japanskim firmama posle posla. (Naravno, da bi izgledali ovako, neki od njih prilično popiju posle završenog radnog vremena).

16. Banje na otvorenom za glodare (Capybara) – u Japanu. Naravno, ovo je šala.

17. Fabrika za uništavanje otpada u Musašinu u Japanu ima restoran iz koga gosti mogu da posmatraju kako se melju otpaci.

18. Grad Nara u Japanu ( jedna od najstarijih prestonica ) prepuna je jelena koji se slobodno kreću po parku i stazama. Postoje posebni okrugli kolači, kojima se hrane jeleni, a turisti ih masovno kupuju.

Fotografije obezbedili kx11 / Reddit