Japanorama

ZALJUBLJENA U SRBIJU I NJENO KULUTURNO NASLEĐE

Knjižaru Geca Kon u Beogradu sredinom avgusta posetila je Istraživač Saći Šimada sa Univerziteta Tohoku gakuin u Japanu. Želela je da izbliza vidi jedno Kulturno dobro Srbije, za šta je 2009. proglašena knjižara Geca Kon, ali i da pregleda neke knjige iz biblioteke Izdavačkog preduzeća Prosveta, koje se odnose na srpsku srednjevekovnu umetnost. Saći Šimada je, naime, već duže od 18 godina zaljubljena u Srbiju i njeno kulturno nasleđe. Studirala je Istoriju umetnosti srednjeg veka u Beogradu 3 godine.

Posle toga je radila kao kustos u Muzeju umetnosti Setagaja u Tokiju, a sada priprema doktorsku disertaciju. Prošle godine je obilazila manastire i istraživala freske sa portretima pripadnika Loze Nemanjića u užoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Ove godine, sa kolegama sa Beogradskog univerziteta, istraživala je portrete vladara u Srbiji i severnoj Makedoniji. Saći Šimada nam je rekla da joj je Srpska srednjovekovna umetnost zanimljiva, zato što spaja kulture Istoka i Zapada. Ona je, između ostalog, član grupe Japanaca koji su zainteresovani za Srbiju, njenu prošlost, kulturu i sadašnjost i često je organizator susreta umetnika dve zemlje, ali i događaja kojima se predstavlja kultura Srbije u Tokiju.