Japanorama

KARATE KLUB NIPPON (1)

Osamnaestodnevno putovanje u Japan, od 16.07- 03.08.2019

Spisak članova ekipe koja je otputovala u Japan:

1. PAJOVIĆ KOSTA, 2. PAJOVIĆ VUKAŠIN, 3. KVRGIC MILOŠ, 4. VUJOVIC NINA, 5. OGNJANOVIC SANJA, 6. LAZAREVIC JANA, 7. POPOVIĆ SERGEJ, 8. POPOVIĆ TARA, 9. POZNANIC SOFIJA, 10. STAMENKOVIĆ HANA.

MAME:

PAJOVIĆ SANJA

POPOVIĆ NATAŠA

VOĐA PUTA

TANJA PETROVIĆ

16.07- polazak iz Beograda 12.45 u Abu Dabi

17.07. – Let Abu Dabi – dolazak u Tokio ( aerodrom Narita) u 13.00.

Putovanje u grad Saitama, sedište istoimene oblasti, blizu Tokija. U Saitami je organizovan karate seminar kod majstora karatea koji se zove Takamasa Arakava, jednog od najboljih stručnjaka za karate u Japanu.

Blizu Saitame je i grad Fuđimi, koji je bratski grad sa Šapcem.

18.07. – Odlazak u Nikko.

Nikko –日光 Grad smešten u prelepim planinama severno od Tokija, pun starih hramova, svetilišta, palata i grobnica. Najstariji hram izgrađen je pre oko 1200 godina. Nikko je postao poznat posle izgradnje grobnice šoguna Iejasua Tokugave početkom 17. veka. Jedna od najlepših grobnica sveta sačinjena je od više hramova, pagoda, svetilišta, vrtova, sve to u slavu šoguna koji je preuredio građanskim ratom razdirani Japan i uveo ga u 300 godina dug period mira. Hramovi ukrašeni srebrom i zlatom prepuni su reljefa i skulptura, a među najpoznatijim je kompozicija tri majmuna, od kojih jedan šapom prekriva oči, drugi uši, a treći usta. «Mi zaru, kika zaru, iva zaru» ( što vidim ne vidim, što čujem ne čujem, što sam rekao nisam rekao», zove se ta skulptura na japanskom.

«Vi ste niko ako ne odete u Nikko», izreka je nekog našeg zemljaka, koji je boravio u Japanu, video mnogo toga, ali mu se Nikko najviše svideo.

– Uveče trening kod majstora karatea Arakave

19.07 – Pre podne odlazak u Tokio, razgledanje znamenitosti glavnog grada Japana, uključujući zgradu Budokan, u kojoj se organizuju takmičenja u borilačkim sportovima i veštinama.

 

 

Tokio 東京 je jedan od najvećih gradova i prestonica sveta. Ima oko 39 miliona stanovnika, a zauzima površinu koja se proteže 90 kilometara sa istoka na zapad i 25 kilometara sa severa na jug. Nalazi se na obali Pacifika, na ušću reke Edo u okean. Do kraja 16. veka na tom mestu nalazilo se ribarsko seoce Edo, a vojni vladar Japana šogun Iejasu Tokugava odlučio je da tu izgradi grad – sedište šoguna. Već 1603. tu je izgrađena šogunova palata, mnogo hramova i svetilišta, i nastao jedan od najdinamičnijih gradova svog vremena. Kažu da je grad Edo u 17. veku već dostigao brojku od milion stanovnika, kada je London imao samo nekoliko desetina hiljada. Japanski car ostao je bio u staroj prestonici Kjotu, sve do reformacije 1868. kada je ukinuta vlast šoguna, caru vraćena vlast, a prestonica sledeće godine bila preseljena u Edo, koji se od tada naziva Tokio ( Istočna prestonica ). Tokio je jedan od svetskih ekonomskih centara sveta – da je država, bio bi osma po ekonomskoj moći na svetu.

– Uveče trening kod majstora karatea Arakave

20.07 – Seminar kod majstora karatea Arakave

21.07 – Seminar kod majstora karatea Arakave

Ekipa karate kluba Nippon ( čije ime ustvari znači Japan ), ovime završava prvu fazu svog boravka, tokom koje je najviše vremena posvećeno karateu, a za razgledanja i druženja ostavlja se nešto manje vremena.

Od 22.07. ekipa će se bukvalno “utopiti” u ogromni megalopolis Tokio, japanski glavni grad, koji je, istovremeno jedan od najvećih i najuzbudljivijih gradova sveta.

( Nastavlja se )