Japanorama

ŽELEZNIČKA STANICA OKO DRVETA STAROG 700 GODINA

Japansko poštovanje prema prirodi duboko je ukorenjeno u njihovu tradiciju. Ukoliko ima još uvek nekog ko sumnja u ovu činjenicu, ovaj projekat će ga sigurno razuveriti. Naime, železnička stanica Kajašima萱島駅 u gradu Nejagava kod Osake građena je tako da se veliko stablo kamfora, koje stoji na ovom mestu više od 700 godina, ni malo ne poremeti.

Stanica Kajašima otvorena je još 1910. godine i u to vreme sagrađena je u blizini ovog drveta. Međutim, kako se populacija okoline Osake povećavala, potrebno je bilo povećati kapacitete što je podrazumevalo njeno proširivanje i to baš na stranu gde je raslo drvo. Kako prenosi Spoon and Tamago, plan ekspanzije iz 1972. godine koji je odobren podrazumevao je i da se ovo drvo iseče.

Međutim, lokalno stanovništvo nije tako lako htelo da se odrekne drveta za koje su mnogi meštani smatrali da je sveto i da će „onoga ko ga iseče, pratiti velika nesreća“.

Pod pritiskom javnosti, gradski oci bili su primorani da drvo zadrže u životu, a novoprojektovano rešenje podrazumevalo je gradnju takve platforme koja bi imala veliku rupu u krovu kroz koje bi krošnja mogla da dođe do svetlosti. Stanica je sagrađena 1980. godine a pored drveta podignuto je i malo svetilište. Za svaki slučaj.

Čelična konstrukcija sagrađena je tako da ima otvor u krovu kroz koje raste drvo. Drvo je u podnožju ograđeno staklenom ogradom kako ga navala ljudi ne bi slučajno oštetila.