Japanorama

CIPELE ZA NINĐE I RADNIKE

Stranci koji na kratko dođu u Japan mogu da nikad ne saznaju za njih, a ima čak i došljaka u Japan koji tamo borave dugo, ali nemaju prilike da ih vide. To su ĐIKA TABI 地下足袋 , japanske čizme – cipele sa razdvojenim palcem, koje nose građevinski radnici, poljoprivrednici, baštovani i mnogi drugi koji treba da svakodnevno rade napolju, ili u poljima.

Iako se smatra da su đika tabi proizvod tradicije, to nije tačno, jer ih je 1922. godine smislio i patentirao Tokuđiro Išibaši, rođeni brat Šođiroa Išibašija, osnivača jedne od najvećih fabrika guma na svetu “Bridžston” ( Bridgestone – naziv na engleskom je direktni prevod imena Išibaši – kameni most ).

Ali, tradicija je ustvari inspirisala Išibašija, koji je gledajući tradicionalne čarape TABI, sa odvojenim palcem, kako bi mogle da se nose papuče koje mi nazivamo Japanke, dobio inspiraciju da napravi ĐILA TABI ( bukvalno – TABI koji dodiruju zemlju ). Ideja je bila da se naprave radničke čizme, koje štite od vode, ali koje omogućavaju veću pokretljivost na klizavom i teškom terenu.

Tako su nastale ćizme sa odvojenim palcem, koje su doživele veliku popularnost, pa su čak počele da ih nose moderne japanske ninđe, sportisti koji vežbaju ninđucu, veštinu čiji se majstori najlakše nazivaju “samurajski komandosi”.

Đika tabi su mnogo mekše nego čizme, mogu da se otkopčavaju sa strane, a daju mnogo veću sigurnost radnicima na klizavom terenu, pa i na opasnim mestima na gradilištima, jer olakšavaju kretanje. Bez njih, naprimer, ne mogu seljaci koji obrađuju pirinčana polja, koja su uvek pod vodom.

Vremenom pravljene su različite varijante ovih čizama, pa su napravljene I MACURI TABI – čizme koje se nose na tradicionalnim svečanostima nazvanim macuri, naročito u situacijama u kojima se zahteva veća pokretljivost. Naravno, sada sve više ima modernih đika tabija, koje nose mladi kao modni hit.

Za vreme Drugog svetskog rata, u bitkama na Papui Novoj Gvineji američki vojnici su nosili đika tabi, da se lakše suprotstave brzim i veštim Japancima.

Đika tabi doživljavaju planetarnu popularnost posle holivudskih filmova The Wolverine, 47 Ronin, Big Hero 6, Star Trek, Dark Wood,….