Japanorama

OPASNOSTI TETOVAŽE – PREVEDITE, PA SE TETOVIRAJTE

Mnogi znaju onaj vic o ženi, profesorki kineskog jezika, koja se u gradskom prevozu pita zašto devojci na ramenu piše „Jednom odleđeno ne zamrzavati ponovo“, ali čini se da je baš ta šala postala naša stvarnost.

Japanac Kotaro, koji je oženjen Srpkinjom i piše blog o vezama Japana i naše zemlje koji se zove „Tokio do Srbije“ ( obratno od “Srbija do Tokija” ), podelio je sa korisnicima Tvitera jedno svoje beogradsko iskustvo.

Naime, pre nekoliko godina Kotaro je bio na Adi Ciganliji i tamo je ugledao nešto za njega šokantno!

„Video sam žestokog mačo Srbina sa ogromnom tetovažom na desnoj ruci. Bila su to četiri ideograma na japanskom. Pisalo je „公衆便所“, a to znači – “javni toalet”. Nisam mu ništa rekao, samo sam ga pozdravio podignutim palčevima“, napisao je Kotaro i tako zasmejao tviteraše.

Kao ilustraciju ovog teksta donosimo vam fotografiju tetovaže na leđima neke devojke. Ova tetovaža sastoji se od četiri ideograma, koji mogu da budu kineski, ili japanski ( Japanci su od Kineza preuzeli ideograme, pa, pošto je u to vreme u Kini vladala dinastija Han (Kan), Japanci su ih nazvali Kanđi ). Na japanskom svaki od ovih ideograma ima značenje, ali, povezani, Japancima ništa ne znače. Ali, kad Kinezi vide ovu tetovažu, za njih tu piše: “ Ako mladi u porodici poštuju starije, to donosi sreću celoj porodici ”.

Ovo je, ustvari, kineska poslovica, koja neverovatno liči na srpsku poslovicu, koja je bila “podloga” za narodnu priču iz zbirke Vuka Karadžića “Usud”.

U svakom slučaju, pazite, jer majstori tetovaže često improvizuju i precrtavaju kineske-japanske ideograme koje pronađu u nekom rečniku, ali ne brinu mnogo o njihovom značenju.