Japanorama

ŠKOLE TRAŽILE OD UČENICA DETALJE O MENSTRUACIJI

Roditelji učenica koje su nastavnici fizičkog vaspitanja u jednoj japanskoj srednjoj školi do detalja ispitivali o njihovim menstrualnim ciklusima, masovno su protestovali, tvrdeći da se time devojčice dovode u nezgodan položaj. Direktor škole “Ritto” u oblasti Šiga javno se izvinio zbog takvoh ponašanja njegovih nastavnika, i mentalnih problema koje su zbog toga imale učenice.

Nastavnici fizičkog vaspitanja su, navodno, od učenica tražili da im kažu koliko dana im traje menstruacija, raspitivali se o detaljima, kako bi ih oslobodili od časova plivanja u školskom bazenu. Te izjave učenice su bile primorane da nastavniku daju u prostorijama u kojima je bilo drugih nastavnika i ponekad učenika.

Ovakva praksa trajala je najmanje pet godina, a došla je u žižu javnosti kada je jedan od roditelja podneo pismeni protest rukovodstvu škole. Roditelj je napisao da je njegova ćerka, učenica prvog razreda srednje škole ( oko 13 godina ) morala da pred grupom drugih nastavnika glasno kaže svoje ime, odelenje i broj dana za koji traži oslobađanje od časova fizičkog u bazenu.