Japanorama

JAPANKE PROTIV VISOKIH ŠTIKLI

Grupa Japanki uputila je peticiju vladi, zahtevajući da se prekine sa praksom obaveznog nošenja visokih štikli za žene na nekim poslovima u Japanu.

Kampanju, pod nazivom Ku Too ( igra reči kucu, što znači cipele i reči kucuu, što znači bol ), započela je glumica i pisac Jumi Išikava, i dobila ogromnu podršku na internetu.

Učesnice kampanje tvrde da se u velikim japanskim kompanijama obavezom smatra da žene nose visoke štikle dok su na poslu.

Išikava je predala peticiju funkcionerima Ministarstva rada i izjavila: “Danas smo predale peticiju, u kojoj zahtevamo donošenje zakona, koji bi branio poslodavcima da prisiljavaju žene da nose cipele sa visokim štiklama. Tražimo da se to kažnjava isto kao seksualno uznemiravanje.”

Peticiju je u ime ministarstva primila funkcionerka ( žena ), koja je izjavila da je to prvi put da Ministarstvo rada dobija takav zahtev.

“Ovo je samo naš prvi korak,” rekla je Išikava. Išikava je kampanju započela tvitom u kome traži da se prekine sa maltretiranjem žena koje rade poslove u hotelima time što ih primoravaju da nose visoke štikle.