Japanorama

TRAMP NA TURNIRU SUMOA

Američki predsednik Donald Tramp prisustvovao je 26. maja finalnoj borbi na turniru u drevnom japanskom rvanju – sumo i predao specijalni trofej pobedniku. Tramp je tako postao prvi predsednik koji je ne samo posmatrao sumo iz prvih redova, pored džinovskog ringa od gline, nego i uručio trofej, specijalno izrađen za tu svrhu u SAD.

Donald Tramp je na sumo došao sa domaćinom predsednikom Šinzom Abeom i sa obe supruge, a sedeli su na najboljim mestima, u ložama u koje su ( zbog Trampa ) postavljene stolice umesto jastuka, na kojima se inače sedi na podu. Japanska asocijacija za sumo preduzela je posebne mere obezbeđenja, smanjivši broj karata u prodaji, kako bi uslovi za bezbednost bili bolji, ali i objavivši da je na tom finalnom meču zabranjeno ono što je ustvari tradicija – bacanje jastuka prema ringu u znak oduševljenja kad vaš favorit pobedi.

Finalnom meču na jednom od šest godišnjih turnira u Sali Kokugikan prisustvovalo je oko 11 500 gledalaca, koji su teško došli do ulaznice, veoma skupe, ali i teško dostupne, jer ih za svoje službenike i prijatelje unapred otkupljuju velike kompanije.

Na turniru je pobedio 25-godišnji borac Asanojama, kome je to prva pobeda od 11 turnira na kojima je do sada učestvovao. Asanojama je relativno niskog ranga maegašira, a pobedio je jednog od ozekija, jer “veliki šampion” jokozuna Kakurju nije ni stigao do finala. Asanojama je prvi pobednik turnira u sumou u novoj japanskoj eri Reiva, koja je tek započeta u maju, stupanjem na presto novog cara Naruhita.

Tramp će sledećeg dana biti primljen kod novog cara, čime će takođe na neki način ući u istoriju. Tokom četvorodnevne posete i teških razgovora oko japanskog suficita u trgovini u nekim oblastima, čini se sve da se zabavi javnost, pa je Tramp odigrao partiju golfa sa domaćinom Abeom ( to im je peta po redu tokom različitih poseta – ovoj je prisustvovao i japanski profesionalac u golfu svetski poznati Isao Aoki ), išli su na čizburger u američkom stilu, ali i na roštilj na japanski način.