Japanorama

SAMO NEPUŠAČI ZA PROFESORE

Univerzitet u japanskom gradu Nagasakiju objavio je da će od sada zapošljavati samo profesore-nepušače. Ovaj potez je deo nacionalne kampanje u Japanu za smanjenje pušenja u zemlji, uoči Olimpijade u Tokiju 2020.

Predstavnik univerziteta Jusuke Takakura objasnio je da postoji mogućnost za zapošljavanje doskorašnjih pušača, ako obećaju da će odmah prestati sa pušenjem. Ovaj univerzitet zabranio je pušenje u celom kampusu, a otvorene su i klinike za odvikavanje pušača.

„Došli smo do zaključka da pušači nisu podobni za obrazovni sektor,“ rekao je Takakura, dodavši da je univerzitet pre donošenja odluke konsultovao pravnike.

Univerzitet u Nagasakiju je prvi državni univerzitet u Japanu koji je na ovaj način zabranio pušenje.

Pre toga, vlada grada Tokija objavila je da će pušenje biti zabranjeno u svim restoranima, bez obzira na njihovu veličinu, a da će restorateri moći da odrede posebne prostorije za pušenje, ali u njima gosti neće moći da istovremeno jedu i piju.

Japan je do nedavno bio kritikovan u razvijenom svetu, kao jedna od retkih ekonomski razvijenih zemalja u kojima zabrane pušenja nisu bile toliko stroge.