Japanorama

GLEDANJE TREŠANJA IZ AUTOBUSA

Kad u proleće trešnje počnu da cvetaju, Japanci se okupljaju oko rascvetalog drveća, sedaju na prostirke prostrte po zemlji, sa rođacima i prijateljima, jedu, piju, vesele se, uživajući u pogledu na ružičasto-bele cvetove. Taj običaj se zove HANAMI ( gledanje cveća ), ali se tu misli isključivo na cvet trešnje ( sakura ), koji Japanci, zbog izuzetne lepote i kratkoće trajanja, smatraju simbolom kratkoće i prolaznosti života.

Cvet japanskih trešanja je izuzetno lep, delom i zbog toga što većina japanskih trešanja ne donosi plodove. Pošto mnogi Japanci koji dođu da gledaju trešnje, pijući i jedući, zaborave na razlog svog okupljanja, postoji i poslovica « Hana jori dango» (važniji je dobar zalogaj od cveća).

Kada trešnje počnu da cvetaju, sa juga Japanskih ostrva, pa se cvetanje lagano pomera na sever, ta tema, cvetanje trešanja, postaje glavna vest u informativnim emisijama japanskih televizija.

Ove godine, sredinom aprila, mediji u Japanu su preneli još jednu vest vezanu za gledanje trešanja. U velikom broju gradova i manjih mesta u oblasti Fukušima, koju je 2011. pogodio katastrofalni zemljotres i cunami, stanovnici još ne mogu da se vrate. Razlog tome je i dalje snažna radijacija, pošto je zemljotres izazvao delimični raspad atomske centrale u Fukušimi.

U jednom od tih gradova po imenu Tomioka, postoji dugi drvored 400 trešnjevih stabala, koja cvetaju svake godine, uprkos nesreći, ali nekadašnji stanovnici ne mogu da odlaze tamo i da ih gledaju. Drvored je dug preko 2 kilometra, cvetovi trešanja su prelepi, pa su vlasti ovog proleća organizovale da stanovnici koji to žele trešnje gledaju iz 10 autobusa, posebno opremljenih za tu priliku. Autobusi su lagano vozili kroz prelepi tunel od trešnjevih cvetova, a mnogim stanovnicima, dok su gledali cveće, pošle su suze na oči.