Japanorama

TITO U JAPANU 1968. (VIDEO)

Jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito boravio je u poseti Japanu pre tačno 51 godinu. To je bila prva poseta jednog državnika iz Beograda Japanu u istoriji. Predsednik Tito i supruga Jovanka stigli su u Tokio 8. aprila 1968, a na aerodrom Haneda izašao je car Hirohito, da ih lično dočeka. Kažu da je japanski car ovakvu čast, da izađe pred gosta bukvalno do aviona, ukazivao samo krunisanim glavama.

O poseti su naveliko izveštavali vodeći japanski mediji, a i listovi u Jugoslaviji, koji su vest o poseti doneli na prvim stranama. U to vreme Japan, zemlja koja je lagano postajala značajna na ekonomskom planu, imala je bogate kontakte sa Jugoslavijom, čak je u Tokiju osnovan Institut za izučavanje jugoslovenskog samopuravnog sistema, koji je mnogo ličio na način odlučivanja u japanskim velikim preduzećima.

Embed from Getty Images

Tada je Jugoslavija dobila šansu za razmah odnosa sa Japanom, ali ta šansa nikada u potpunosti nije iskorišćena. Godine 1976. sadašnji car Akihito ( tada krunski princ ) sa princezom Mićiko, posetio je Jugoslaviju ( uzvratna poseta, umesto cara Hirohita, koji je tada već bio u godinama ). Dokumenti o toj poseti, brojne fotografije, razmenjeni pokloni, čuvaju se u našim državnim arhivima, ali i u japanskim, gde često ukazuju na značaj Tita u međunarodnim odnosima u to vreme.

Ovde vam donosimo kratak video sa Titove posete Japanu, kao i fotografiju posete princa Akihita i princeze Mićiko Beogradu, gde ih vidimo sa nekadašnjim japanskim stipendistom, Ljiljanom Glumac, inače jednim od osnivača Srpsko-japanskog društva.