Japanorama

NEDOSTATAK INFORMACIJA NAJVEĆA PREPREKA

„Nedostatak informacija je najveća prepreka povećanju investicija japanskih kompanija u Srbiju. Čuo sam da je prilikom razmatranja o ulaganjima, kod rukovodilaca kompanija koje ne znaju dovoljno o Srbiji, uvek prisutna briga o političkoj situaciji i bezbednosti“, izjavio je u intervjuu dnevnom listu „Politika“ savetnik japanskog premijera Kentaro Sonoura (1972), koji je doputovao u Beograd 10. aprila. Sonoura je pravnik po obrazovanju, deset godina bio je novinar najtiražnijeg lista na svetu „Jomiuri šimbun”, posle čega je izabran u parlament, čime je započela njegova politička karijera.

„Verujem da su najprivlačniji faktori gostoprimstvo i kvalitetni srpski radnici. Kažu da je većina japanskih kompanija koje su već investirale u Srbiju veoma zadovoljna prijemom kod srpske strane, kao i kvalitetom radnika. Bitno je da naši ljudi upoznaju Srbiju. Verujem da bi bilo značajno da srpska vlada prenese japanskim kompanijama pozitivne strane svoje zemlje. Kada se savlada ta prepreka, ima mogućnosti da se broj japanskih preduzeća poveća. Takođe je važno preneti drugim japanskim kompanijama poruku kompanija koje dobro posluju ovde. I japanska vlada pokušava da informiše Japance o prednostima investiranja u Srbiju, kroz organizovanje biznis-seminara i slično“

„Smatram da su stabilizacija i razvoj zapadnog Balkana, veoma bitni za međunarodnu zajednicu, kao i za jedinstvo Evrope. Japan smatra da je odnos sa Srbijom važan, jer je velika zemlja Zapadnog Balkana i bitan faktor za stabilizaciju regiona. Podržavamo napore Srbije za pristupanje Evropskoj uniji i želimo da podržimo ekonomske i socijalne reforme Srbije i saradnju u regionu kroz „inicijativu saradnje Japana sa zapadnim Balkanom”, rekao je savetnik premijera Šinzoa Abea.

„Kao dokaz interesovanja japanskih kompanija za Srbiju, 16 predstavnika vodećih japanskih kompanija pratilo je posetu premijera Abea prošle godine, uključujući i trgovinska preduzeća, proizvođače, prehrambenu industriju, šumarstvo, transport i informacione tehnologije”, objasnio je Sonoura.

„Nakon posete, došlo je do unapređenja ekonomskih odnosa. Na primer, „Maekava”, kompanija koja proizvodi velike frižidere za poslovne potrebe, otvorila je fabriku u Smederevu, dok je Džapan tobako internešenel ( JTI ), koji već ima fabriku u Senti, napravio novu liniju proizvoda. Takođe, „Itoću” učestvuje u projektu javno-privatnog partnerstva grada Beograda koji se odnosi na izgradnju beogradske deponije Vinča, koja će od otpada proizvoditi električnu energiju“.

„Kao konkretnu meru, nakon posete premijera, imenovali smo ambasadora za zapadni Balkan za jačanje dijaloga sa ovim regionom. U maju 2018. godine, Hiroši Kavamura, prvi takav ambasador posetio je Beograd zbog političkog dijaloga između dve zemlje kako bi razgovarao o ubrzanju bilateralnih odnosa i multilateralnoj saradnji.

Saradnja u okviru te inicijative pokriva raznovrsne dimenzije. Za sada smo realizovali program posete mladih sa zapadnog Balkana Japanu, Poslovni forum zapadnog Balkana u Tokiju, program posete novinara sa zapadnog Balkana Japanu i Seminar o prevenciji katastrofa. Uveren sam da takvi pristupi doprinose promociji saradnje i pomirenja zapadnog Balkana, kao i stabilizaciji i razvoju regiona“ kaže Sonoura.

Povodom nedavnog aktiviranja sporazuma o ekonomskom partnerstvu između Japana i Evropske unije, stvorena je jedna od najvećih ekonomskih zona u svetu, slobodna i progresivna, koja uključuje više od 600 miliona ljudi, približno 30 posto svetskog BDP-a i 40 odsto svetske trgovine.

Sporazum Japana i EU ima strateško značenje, dok se protekcionistički pokreti šire na svet, Japan i Evropska unija, koji dele osnovne vrednosti, pokazuju celom svetu svoju političku odlučnost da budu lideri slobodne trgovine i snažno je guraju napred.

Uveren sam da će ovaj sporazum biti novi motor „Abenomiksa” (politika ekonomskog oporavka koju je lansirao Šinzo Abe) i da će doprineti ekonomskom razvoju Japana i EU kroz povećanje trgovine i investicija uzajamnim otvaranjem tržišta, stvaranjem radnih mesta, kao i jačanjem konkurentnosti preduzeća“, objasnio je Sonoura.

„Mislim da sada možemo da očekujemo da će ekonomska razmena između Japana i Srbije dalje razvijati, jer je, zbog posete japanskog premijera, više japanskih preduzeća zainteresovano za investicije u vašu zemlju. Očekuje se i da Japanska poslovna alijansa u Srbiji, osnovana u martu 2017. godine, bude još aktivnija posle zvaničnog priznanja od strane Japanske privredne komore, u junu prošle godine“, rekao je na kraju Sonoura.

Izvor „Politika“ 10.04. 2019