Japanorama

KAMAKURA – NE JEDITE U HODU

Drevni japanski grad Kamakura, poznat po svojim starim hramovima i statui Bude, jedna je od najpopularnijih destinacija, za one koji iz Tokija žele da za kratko vreme “prelete” u prošlost i osete dah istorije. Nekada sedište šoguna, Kamakura je grad u kome stvarno na jednom mestu možete da vidite najlepše zgrade japanske srednjevekovne arhitekture, ali i da probate lokalnu hranu, slatkiše…
U turističkim vodičima dugo se reklamira 食べ歩き ( jesti u hodu ) u čuvenoj ulici Komaći, u kojoj možete dobiti najraznovrsniju hranu, od tradicionalnih valjušaka, do slatkiša. I sve to možete da jedete u hodu, kako ne biste gubili vreme i mogli da obiđete još mnogo toga.
Ali, u poslednje vreme građani Kamakure gube živce, sudarajući se sa turistrima koji jedu lepljive slatkiše i pokušavaju da istovremeno fotografišu, ili, jednostavno ne vode računa o drugim posetiocima i prolaznicima, na čijoj odeći ostaju tragovi sladoleda, ostaci rezanaca i ko zna još čega.
Grad Kamakura je zbog toga odlučio da objavi javno upozorenje posetiocima, kako bi se oni ponašali bolje i bili pažljiviji prema okolini. Za sada nisu predviđene nikakve sankcije niti kazne, ali je moguće da i do toga dođe, ako turisti i drugi došljaci ne počnu da vode računa o svom ponašanju.