Japanorama

DŽONI DEP – ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA “MINAMATA”

Poslednje scene filma “Minamata”, u kome glavnu ulogu igra Džoni Dep, završeno je u 17. marta u Tivtu u Crnoj Gori. Završni kadrovi filmske drame o životu američkog fotografa Judžina Smita,  koga igra Džoni Dep, snimljene su na Ostrvu cveća, a drugi kadrovi kojima treba da se dočara život u japanskom ribarskom selu u 1972. godine, snimani su na drugim lokacijama na Crnogorskom primorju.
Snimanje filma je počelo u Srbiji u februaru, a nastavljeno je u Crnoj Gori. Interesantno je da je producentska kuća  WIP Films iz Beograda jedan od prvih poziva kojim traže statiste Japance za ovaj film, uputila baš preko sajta japanorama.rs.
„Minamata“ je film o ratnom fotografu Judžinu Smitu /W. Eugene Smith/, koji je posle II svetskog rata Smit počeo da radi za časopis Lajf /Life/ i među prvima ušao u trag trovanju ljudi i okoline živom iz fabrike u gradu Minamata u Japanu. Režiser filma je Endrju Levitas /Andrew Levitas/. Minamata se zasniva na zajedničkoj knjizi Ajlin Mioko Smit /Aileen Mioko Smith/ i Judžina u adaptaciji scenariste Dejvida K. Keslera/David K. Kessler/.

Ekipa filma bila je zadovoljna organizacijom pomoći snimanju i u Srbiji i Crnoj Gori, gde su pomoć dobili čak od komunalnih službi i službi zaštite u Tivtu. Sve ih je, naravno, privlačio Džoni Dep, o kome su pisale i srpske i crnogorske novine, pronalazeći ga u restoranima I drugim mestima za zabavu.
Minamata (水俣市 Minamata-ši ) je grad u prefekturi Kumamoto, na zapadnoj obali najjužnijeg velikog japanskog ostrva Kjušju. Minamata je osnovana prvo kao selo 1889, a 1912. dobila je status grada. Stanovnika ima oko 25 000.

Minamata je postala svetski poznata 1956. godine, kada je otkrivena bolest nervnog sistema, izazvana konzumiranjem velike količine žive, koju je od 1932. godine u more ispuštala fabrika Ćisso. Stanovnici Minamate su se hranili ribom I plodovima mora iz okolnih voda, pa su masovno obolevali od bolesti, koja je dobila naziv baš po tom gradu. Iako je bolest otkrivena 1956. fabrika je nastavila da ispušta otpatke u vode okeana do 1968. godine. Do 2007. godine potvrđeno je obolenje 2668 osoba iz Minamate, a 639 njih je još živo do današnjeg dana.