Japanorama

AUTOMOBILSKI SAVEZ

Direktori proizvođača automobila Reno, Nissan i Micubiši formirali su u martu novi upravni odbor koji će nadzirati taj francusko-japanski automobilski savez, u odsustvu dosadašnjeg šefa Karlosa Gona.
Predsednik Renoa Žan-Dominik Senar, generalni direktor Renoa Tijeri Bolor, generalni direktor Nissana Hiroto Saikava i generalni direktor Micubišija Osamu Masuko pojavili su se danas zajedno u sedištu Nissana u Jokohami i najavili, kako su rekli „novi početak“ za njihov savez.
Nastojali su da pokažu pokažu „novi početak“ za njihovo partnerstvo uprkos nedavnom hapšenju bivšeg predsednika saveza Karlosa Gona. Nisu najavili bilo kakve promene u udelu njihovih pojedinačnih kompanija u tom savezu. Novi upravni odbor će se sastajati svakog meseca u Parizu ili Tokiju da nadgleda ukupno partnerstvo.
Bivšem predsedniku saveza Karlosu Gonu nije dozvoljeno da prisustvuje današnjem sastanku. Gon je uhapšen u novembru u Japanu po optužbama o finansijskim proneverama i pušten uz kauciju prošle nedelje. On tvrdi da nije kriv.
Gon, 64, odbacuje optužbe da je lažno prikazivao svoje prihode kao šef Nissana i falsifikovao finansijske izveštaje. On je vodio Nissan dve decenije i istovremeno je bio predsednik i generalni direktor Renoa od 2009. Ubrzo posle hapšenja sklonjen je sa rukovodećeg mesta u Nissanu i u Micubišiju i kasnije i u Renou, a imenovane su njegove zamene.