Japanorama

SA 116 GODINA NAJSTARIJA NA SVETU

Japanka stara 116 godina proglašena je za najstariju osobu na svetu i kao takva upisana je u Ginisovu knjigu rekorda. Kane Tanaka proglašena je za najstariju osobu na svetu na ceremoniji u staračkom domu u Fukuoki, u prisustvu članova porodice i gradonačlenika tog grada na jugozapadu Japana.
Kane Tanaka je rođena 2. januara 1903. ( godine kada su braća Rajt izvela prvi let avionom ) kao sedmo od osmoro dece. Udala se za Hidea Tanaku 1922. godine. Imali su četvoro dece i jedno su usvojili.
Tanaka ustaje pre 6.00 svako jutro, voli japansku kaligrafiju, da se bavi matematikom i da igra igru „Otelo“. U igri “Otelo” redovno pobeđuje sve zaposlene i stanare staračkog doma u kome živi. Prilikom dodele Ginisove diplome, Kane Tanaka su pitali kada je u životu bila najsrećnija. “Sada”, odgovorila je.
Pre nje, najstarija osoba na svetu bila je takođe Japanka, Ćijo Mijako, stara 117 godina, koja je umrla u julu prošle godine.
Japanci su poznati po dugovečnosti i dominiraju na listi najstarijih osoba u svetu, zbog zdrave ishrane ribom, plodovima mora, pirinčem, povrćem i drugom hranom s malim procentom masnoće. Dugovečnost Japanaca proizilazi i iz njihove neprekidne umne i fizičke aktivnosti u najpoznijem dobu života.