Japanorama

JAPANSKE ŠKOLE – BAKALAR I SKUŠA KAO U RESTORANU

U japanskim osnovnim školama đacima se nudi izuzetno kvalitetna hrana, pa ponekad pomislite da ste u nekom dobrom restoranu, pisao je ovih dana britanski list “Gardijan”. Novinari iz Londona posetili su jednu osnovnu školu u malom japanskom gradu i iznenadili se kako se u podne učionica pretvara u improvizovanu kuhinju, u kojoj đaci, uz pomoć učitelja i nastavnika, pripremaju hranu na licu mesta.
Pečeni bakalar i skuša, ili druga riba kuvana u supi od misoa ( pasta od soje ), laka salata od izrendane bele rotke i zelenog povrća, kao i sveže voće ili slatkiši od soje, deci su služena uz tetrapak pakovanje mleka za svakog učenika.
U većim gradovima hrana za školske obroke, koji su obavezni, priprema se u centralnim kuhinjama, ali se često dopunjava jelima koje škole, zajedno sa učenicima, kako bi ih naučili da kuvaju, pripremaju na licu mesta.
Ministarstvo obrazovanja propisuje jelovnike za celu godinu unapred, predviđajući tačan mineralni sastav i snagu u kalorijama, a pravilo je da bar mesec dana ni jedno jelo ne sme da se ponovi. Za jedanaestogodišnju decu, naprimer, propisano je da ručak sadrži 667 kalorija.
Novinari “Gardijana” u drugoj školi su prisustvovali đačkom ručku, a na jelovniku je bila i supa minestrone, slatki kukuruz i neke druge poslastice.
Obavezna ishrana u svim osnovnim školama i većini srednjih škola u Japanu uvedena je vrlo brzo posle Drugog svetskog rata, u vreme velike ekonomske i socijalne krize u Japanu, ali nije prekinuta ni u vreme opšteg blagostanja tokom japanskog rapidnog ekonomskog razvoja.