Japanorama

IZVINJENJE ZBOG 3 MINUTA ZAKAŠNJENJA

Japanski ministar za Olimpijske igre Jošitaka Sakurada javno se izvinio nakon što je tri minuta zakasnio na sastanak u parlamentu. Opozicioni poslanici izjavili su da je svojim kašnjenjem ministar pokazao nepoštovanje prema svojoj dužnosti i u znak protesta su pet sati bojkotovali sastanak odbora za budžet.
Sakurada je, inače, suočen sa žestokim kritikama poslanika u parlamentu nakon niza gafova.
Prošle nedelje je rekao da se osetio razočarano kada je čuo da su japanskoj vrhunskoj sportistkinji dijagnostifikovali leukemiju.
„Ona je potencijalna dobitnica zlatne medalje (na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.), sportistkinja od koje smo imali velika očekivanja. Stvarno sam razočaran“, kazao je on nakon čega je bio prisiljen da se izvini.
Godine 2016. takođe je kritikovan zbog opisivanja tzv. ‘žena za utehu’, u osvojenoj Koreji, žena prisiljenih za vreme Drugog svetskog rata na pružanje seksualnih usluga japanskim vojnicima, kao „profesionalnih prostitutki“.
A prošle godine je Sakurada, koji je također ministar za kibernetičku bezbednost, rekao da nikada nije koristio kompjuter, dodavši da su to za njega uvek radili njegovi podređeni.
Opozicija je ponovo pozvala na njegovu ostavku. U anketama, koje je objavio dnevni list “Asahi šinbun”, 65% čitalaca izjavilo je da Sakurada, koji je na tu fukciju imenovan prošlog oktobra, nije podoban za tako visoku funkciju. Samo 13% čitalaca je bilo suprotnog mišljenja.