Japanorama

OD ZGRADE AMBASADE U TOKIJU SRBIJI 5,8 MILIONA EVRA

Krajem januara potpisan je ugovor o prodaji zgrade ambasade Srbije u Tokiju, u kojoj se nalazi i rezidencija ambasadora: Kao jedna od zemalja naslednica nekadašnje SFRJ, Srbija će od prodaje ove zgrade dobiti 5,8 miliona evra.
Ugovor o kupoprodaji, na ukupni iznos od 14,7 miliona evra, potpisan je 31. januara, a novac koji po sporazumu o sukcesiji (39,5 odsto) pripada Srbiji treba da stigne na račun naše države do početka maja. Nekretnina u Tokiju ima 1.726 metara kvadratnih i prostire se na 938 kvadrata zemljišta.
Zgrada ambasade prvo Jugoslavije, a kasnije Srbije, nalazi se na prestižnom brdu Gotenjama, na kome je i sedište velike firme Soni, a u najbližem susedstvu je jedna od najvećih zgrada kompanije Mori, jedne od najvećih svetskih kompanija za trgovinu nekretninama.
Kompanija Mori je svojevremeno nudila Jugoslaviji da joj zgradu ambasade u Tokiju ( ustvari zemljište na kome se nalazi zgrada – jer Japanci u principu ruše zgrade da bi za drugu svrhu iskoristili zemljište ) proda za mnogo veću sumu od one koja je sada dobijena, ali ta prilika je zbog neodlučnosti jugoslovenske strane, tada propala.
Brdo Gotenjama imalo je veliki značaj u Srednjem Veku, pa ga je ovekovečio i čuveni japanski slikar Hokusai. Sa ovog brda se, onih dana kada je vreme vedro, u daljini vidi planina Fuđi.