Japanorama

“HONDA” ODLAZI IZ BRITANIJE

Japanski proizvođač automobila Honda sprema se da objavi da zatvara svoju jedinu fabriku automobila u Britaniji 2022. godine, što predstavlja gubitak od 3.500 radnih mesta, izjavio je konzervativni poslanik Džastin Tomlinson za agenciju Rojters.
Tomlinson, konzervativni poslanik iz Svindona koji je glasao za Bregzit 2016. godine, rekao je da se sastao s ministrom za poslovanje i predstavnicima Honde koji su potvrdili takve planove.
„Trebalo je da daju saopštenje sutra ujutru, očigledno je ‘procurelo’ ranije“, kazao je Tomlinson, koji u parlamentu zastupa Severni Svindon.
„Ovo nije povezano s Bregzitom. To je rezultat kretanja na globalnom tržištu. Oni žele da konsoliduju proizvodnju u Japanu“, dodao je on.
Honda je proizvela prošle godine u svojoj fabrici u južnoj Engleskoj, gde pravi modele „Sivik“(Civic) i „CV-R“, nešto više od 160.000 vozila, što čini nešto više od 10 odsto ukupne britanske proizvodnje vozila koja dostiže 1,52 miliona jedinica, navodi Rojters, dodajući da je vest o zatvaranju fabrike predstavlja još jedan udarac za britansku auto-industriju. 
Portparol premijerke Tereze Mej je izjavio da je jedino ispravno sačekati da se uprava japanske Honde obrati radnicima pre nego što vlada da bilo kakav komentar povodom informacija da će ovaj proizvođač zatvoriti fabriku u Engleskoj.
Izvor: NOVOSTI