Japanorama

HOMOSEKSUALNI PAROVI TRAŽE PRAVO NA BRAK

Na Dan zaljubljenih, 14. februar, praznik koji su Japanci prihvatili iz Sjedinjenih Država, trinaest homoseksualnih parova dogovorili su se da podnesu tužbe u nekoliko japanskih gradova zbog toga što im zakon ne dozvoljava da sklope brak. Ovi parovi tuže državu, jer smatraju da im je ugroženo njihovo ustavno pravo na slobodu izbora.

Jedan od tih parova su Ai Nakađima ( 40 ), Japanka i Nemica Tina Bauman ( 31 ), koje su se pre skoro osam godina upoznale u Berlinu, živele zajedno u Nemačkoj pet godina, venčale, a onda preselile u Japan. „Japansko društvo je veoma konzervativno”, kaže Ai Nakađima, koja tvrdi da mnogi homoseksualci kriju svoje opredeljenje ne samo od roditelja i rodbine, nego čak i od prijatelja i kolega.

“Mladi u Japanu podržavaju gej brakove, ali stariji su protiv toga, posebno političari, koji imaju uticaj na usvajanje novih zakona. Od 2015. godine neki gradovi, i opštine nekih gradova, počele su da venčavaju istopolne parove, ali još nemaju oslonac u zakonu za to. Među njima je tokijska opština Šibuja, jedan od najdinamičnijih centara Tokija, u kome se okupljaju mladi. Ai Nakađima i Tina Bauman su se venčale u Nemačkoj, ali taj dokument im nije priznao japanski grad Jokohama, u kome žive.

U dalekoj japanskoj prošlosti homoseksualnost među muškarcima je skoro otvoreno prihvatana, jer su samuraji, stalno na pohodima i u bitkama, često postajali ljubavnici, čak pisali jedan drugome ljubavne pesme. To, međutim, nije umanjivalo njihovu sposobnost ratovanja i borilački duh.