Japanorama

JUKA OIŠI KOREOGRAF POLUNJINU

Jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf i glumac Sergej Polunjin predstaviće se beogradskoj publici tri večeri zaredom – 7, 8. i 9. marta 2019. od 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, i to glavnom ulogom u baletu „Posvećenje“, u koreografiji Juke Oiši.

Ovaj Ukrajinac, vanserijski talenat u svojoj umetnosti, koga porede sa Nurejevom, krajem prošle godine je uzeo rusko državljanstvo, a od 2016. godine je i državljanin Srbije. U našoj zemlji je osnovao i Fondaciju „Sergej Polunjin“ sa ciljem da promoviše balet i igru najširoj publici, odajući počast klasičnom baletu, a uvodeći savremeni plesni izraz u interpretaciju. Velika zvezda svoju naklonost našoj zemlji i kulturi je dokazao i učešćem u snimanju promotivnog spota povodom ponovnog otvaranja za javnost Narodnog muzeja u Beogradu.

Rođen 20. novembra 1989. godine u ukrajinskom gradu Hersonu, Polunjin je osvojio planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima. Karijeru je započeo 2006. godine, a sa 19 godina postao je najmlađi prvak prestižnog londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće.

Postaje planetarno popularan i poznat i najširem krugu publike, posebno nakon objavljivanja videa Take me to Church na muziku Hozijera, u režiji Dejvida Lašapela.

 

Polunjin je nastupao i u minhenskoj Štac operi, Boljšom teatru, pozorištu Stanislavski u Moskvi, londonskoj Rojal operi, milanskoj Skali, Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu i brojnim drugim prestižnim scenama širom planete.

Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova i oslobodi se etikete elitističke umetnosti. Kao čovek bez dlake na jeziku, nedavno je izgubio ulogu u „Labudovom jezeru“ u Baletu Pariske opere, zbog svojih homofobnih i seksističkih komentara.

POSVEĆENjE

Predstava „Posvećenje“ je inspirisana koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na čuvenu kompoziciju Igora Stravinskog „Posvećenje proleća“.

JUKA OIŠI

Za čitaoce Japanorame je sigurno interesantno da je koreograf “Posvećenja” – baletske poeme posvećene Vaclavu Njižinskom, japanska baletska igračica i koreograf Juka Oiši. Juka Oiši ( 1984 Osaka ) je trenutno najpoznatija japanska balerina, koja se školovala u Hamburgu ( John Neumeier Hamburg Ballet ) i već je poznata širom sveta. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

( Izvor – Novosti, Japanorama )