Japanorama

ROĐENDAN JAPANSKOG CARA

U beogradskom hotelu Metropol 5.12.20128. ambasador Đunići Marujama priredio je prijem povodom japanskog državnog praznika, rođendana cara Akihita. Japanski car će 23. decembra napuniti 85 godina, a predviđeno je da idućeg proleća abdicira i presto preda svome sinu. Tako je ovo i poslednji rođendan japanskog cara koji se proslavlja u decembru, jer je njegov naslednik Naruhito rođen u februaru. Akihitov otac Hirohito bio je rođen u aprilu, pa je njegov rođendan decenijama bio proslavljan u proleće.

Na prijemu je Hor Barili iz Požarevca ( što je već postalo tradicija ) otpevao srpsku himnu BOŽE PRAVDE, ali i japansku KIMIGAJO ( naravno, na japanskom ).

Interesantno je da je car Akihito jedini član japanske carske kuće ( zajedno sa caricom Mićiko ) koji je ikad boravio kod nas. Akihito i Mićiko, tada krunski princ i princeza, zvanično su posetili Jugoslaviju 1976. godine pa su boravili i u Beogradu. Bila je to uzvratna poseta posle posete predsednika Tita Japanu 1968. godine, jer je car Hirohito tada već bio u poznim godinama života.

Cara Akihita ( 明仁) Japanci , kao i sve careve pre njega ( Akihito je 125. po redu vladar Japana, član najdugovečnije svetske carske dinastije ) , nazivaju Tenno heika ( 天皇陛下) što bukvalno znači Njegovo veličanstvo car. Nikada ga ne nazivaju po imenu.