Japanorama

PRESTO ZA CEREMONIJU

U Carsku palatu u Tokiju krajem septembra prenet je presto, koji će biti korišćen za ceremoniju proglašenja novog vladara Japana, sadašnjeg krunskog princa Naruhita. Naruhito ( 58 ) će 22. oktobra 2019. biti proglašen za novog cara ( vladara ) Japana, a sa prestola će sići njegov otac Akihito 125. po redu u japanskoj carskoj dinastiji.

Akihito je proglašen za cara u januaru 1989. posle smrti svog oca Hirohita, jednog od najdugoveččnijih japanskih vladara.

Akihito će abdicirati u aprilu 2019. godine, što je prva abdikacija u japanskoj carskoj dinastiji posle dva veka. Akihito je bio prvi japanski vladar oženjen ženom iz građanske klase ( carica Mićiko ), a to nastavlja i Naruhito, čija supruga Masako je pre braka bila diplomata od karijere.

Presto za cara nazvan „Takamikura“ i presto za caricu „Mićodai,“ preneti su iz Kjota, stare japanske prestonice, a pre prevoza specijalnim vozilima bili su rastavljeni na 3 000 delova i bili zapakovani u 250 kutija. Montiranje oba prestola počeće sredinom idućeg septembra.