Japanorama

SPASILAČKA OPREMA

Vlada Japana donirala je Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije spasilačku opremu, vrednu oko 1,5 miliona evra. Reč je o ukupno 24 čamca – 12 rafting i 12 spasilačkih, 12 prikolica za čamce, sedam plutajućih spasilačkih platformi, 29 led reflektora sa agregatima za noćni rad, ronilačka odela, kompresore za vazduh…

Deo opreme već je raspodeljen pojedinim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, a svečanoj primopredaji ispred Palate Srbija u avgustu prusustvovali su potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama.

Uz zahvalnost Japanu na donaciji i višegodišnjoj saradnji i pomoći, Stefanović je rekao da će oprema doprineti u formiranju interventnih spasilačkih timova koji će pomoći da građani budu još bezbedniji, prilikom vanrednih situacija i najsloženijih operacija koje vatrogasci-spasioci izvršavaju.

Vlada Japana je Srbiji do sada pružila pomoć za unapređenje delovanja u vanrednim situacijama veću od 8,7 miliona evra, a Stefanović je napomenuo i da je 2014. godine u vreme velikih poplava koje su zadesile Srbiju, vlada te zemlje uputila pet miliona evra pomoći, a građani Japana više od dva miliona evra.

Ministar Stefanović je istakao značaj prevencije i podsetio da se u školama odvija obuka najmlađih kako da se snalaze u vanrednim situcaijama. Dodao je da se nada da će japanski eksperti doći u Srbiju, kako bi naši vatrogasci spasioci mogli da uče od onih koji su među najboljima na svetu u reagovanju u vanrednim situacijama.

Ambasador Japana Đunići Marujama izrazio je zadovoljstvo što Japan može da doprinese sigurnosti građana Srbije. Podsetio je na japansku poslovicu koja kaže da se prirodna nepogoda dešava kada ljudi zaborave na prethodnu, te da zato moramo biti spremni za sledeće potencijalne katastrofe.

Istakao je da pomoć nije jednosmerna i podsetio da su nedavno, kada su Japan pogodine obilne kiše i poplava, predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić uputili saučešće, a Vlada Srbije donirala Japanu 500.000 evra. Podsetio je i na zemljotres 2011. u Japanu, ističući da je Srbija nesebično pružila veliku materijalnu i moralnu podršku japanskom narodu.