Japanorama

FLAŠA VISKIJA VREDNA $ 343 000

Flaša japanskog viskija “Jamazaki”, starog 50 godina, prodata je na aukciji u Hong Kongu za 343 000 američkih dolara ( 2,695 miliona honkonških dolara). To je svetski rekord ove godine, ali je već treći rekord za japanske viskije od januara 2018. godine. Kupac na aukciji u Hong Kongu je iz Azije, ponudu je dao telefonom, ali je želeo da ostane anoniman.

U maju ove godine, u istoj aukcionoj kući u Hong Kongu, flaša 50 godina starog japanskog viskija “Dragon” iz Karuizave, prodata je za rekordnih 2,45 miliona honkonških dolara. Pre njega, u januaru, u aukcionoj kući Sotbi u Hong Kongu flaša viskija “Jamazaki” starog 50 godina, prodata je za takođe rekordnih 2,337 miliona honkonških dolara.

Kada je viski “Jamazaki” star 50 godina prvi put iznet na tržište 2005. godine, jedna flaša je prodata za milion japanskih jena ( oko 9 000 američkih dolara ). Proizvedeno je samo 50 flaša ovog specijalnog viskija.

Japanci su prvi put probali viski krajem 19. veka, kada se zemlja posle vekovne izolacije otvorila prema svetu. Prva proizvodnja viskija u Japanu počela je po škotskom receptu dvadesetih godina 20. veka. Dvojica Japanaca Šinđiro Torii i Masataka Takecuru osnovali su kompanije “Santori” i “Nikka”, najpoznatije po proizvodnji viskija.

Prvi japanski viski koji je postigao svetsku slavu bio je “Hibiki 17”, kada ga je u mnogim scenama filma “Izgubljeno u prevodu” 2003. pio čuveni glumac Bil Marej, u društvu sa mnogo mlađom prelepom glumicom Skarlet Johanson.

Pored ovog viskija, poznat je i “Hakušju 12” ( oba proizvodi “Santori” ), ali i neki viskiji kompanije “Nikka”. Sada je proizvodnja viskija u Japanu u krizi, jer je, zbog smanjene domaće tražnje, smanjena proizvodnja, dok su narudžbine iz inostranstva toliko velike da Japanci jednostavno ne mogu da ih ispoštuju.