Japanorama

PRINCEZA U RUSIJI KAO NAVIJAČ

Japanska princeza Hisako, inače počasni pokrovitelj Japanskog fudbalskog saveza, boravi u Rusiji tokom Svetskog prvenstva u fudbalu, gde je, između ostalog, prisustvovala utakmici u kojoj je Japan pobedio Kolumbiju rezultatom 2:1.

Ovo je prva poseta ove vrste člana japanske vladarske porodice Rusiji posle više od jednog veka (1916.), naglašavaju mediji.

Princeza Hisako (64), udovica princa Takamadoa, koja je majstor japanskog tradicionalnog streličarstva kjudo, prisustvovaće na još dve utakmice japanskog tima, protiv Senegala i Poljske. Ne očekuje se da princeza ima bilo kakve zvanične susrete sa predstavnicima ruske politike.

Inače, jedna druga slična poseta bila je veoma važna za japansko-ruske odnose. To je poseta ruskog carevića Nikolaja Aleksandrovića ( kasnije Nikolaja II Romanova ) Japanu pre 127 godina, u maju 1891. godine.

Japan se tada otvarao prema svetu posle duge izolacije, pa je poseta princa iz dinastije Romanovih bila veoma važna ( pre Aleksandra u Japanu su boravili samo jedan pruski princ 1880. i dve britanske princeze 1881. ).

Na carevića Nikolaja, koji je u Japan došao povodom otvaranja Transibirske železnice, pokušan je atentat, kada je u mestu Ocu, kod jezera Biva, član njegove pratnje, policajac Cuda Sanzo, pokušao da ga ubije mačem.

Napad je sprečio Nikolajev rođak iz Grčke, a napadača su stigli i uhvatili vozači rikši, koje je kasnije nagradila ruska vlada.

Interesantno je da su, mnogo posle ubistva članova porodice Romanov, 1993. nalazi tokom istrage napada na Nikolaja II u Japanu korišćeni u pokušaju da se identifikuju ostaci porodice Romanov posle masakra u Jekaterinburgu 1918. godine.