Japanorama

AMBASADOR SRBIJE KAO UGLEDNI SAMURAJ

Na velikoj svečanosti održanoj u gradu Fuđimi blizu Tokija, ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić pojavio se u odeći uglednog samuraja iz Srednjeg veka i izazvao veliku pažnju prisutnih. Reč je o svečanosti koja se zove NANBATAĐO KOEN MACURI, što, slobodno prevedeno znači “Svečanost u parku zamka Nanbata”, dok na engleskom govornom području ovakve svečanosti nazivaju festivali.

Veliki broj učesnika bio je obučen u tradicionalnu samurajsku odeću iz perioda Tokugava ( 1603-1868 ), kada su Japanom vladali vojni regenti, nazvani šoguni. Gradonačelnik Fuđimija Hiromicu Hošino bio je obučen kao general, a ambassador Glišić, koji je u mladosti nekoliko godina proveo na školovanju u Japanu i poznaje japanske običaje, bio je obučen kao OMECUKE – neka vrsta nadzornika nad četom samuraja. Učesnici u samurajskoj odeći demonstrirali su veštine borbom mačem i pucali iz starinskih pušaka, što je sve oduševilo gledaoce.

Grad Fuđimi i Šabac sklopili su ugovor o prijateljstvu još 1982. i tako postali jedini zbratimljeni gradovi iz Srbije i Japana. Nedavno je, delom i zbog toga, japanska firma Jazaki otvorila fabriku u Šapcu, koja će zaposliti nekoliko stotina radnika. Ambasador Glišić je za list Mainići Šinbun rekao da mu je drago što prisustvuje ovakvom događaju i naglasio da će raditi na daljem unapređivanju odnosa Fuđimija i Šapca, pa tako i Japana i Srbije. Gradonačelnik Fuđimija naglasio je da se prijateljski odnosi dva grada razvijaju i podvukao da će tokom Olimpijade u Tokiju 2020 svi srpski sportisti biti smešteni u Fuđimiju, koji je veoma blizu Tokija.