Japanorama

ALKOHOLNO PIĆE “KOKA KOLE” U JAPANU

Dogodilo se! Jedan od simbola bezalkoholnih pića, američka kompanija KOKA KOLA u Japanu je u prodavnice iznela svoje prvo pravo alkoholno piće. Eksperiment, koji je krenuo u ponedeljak 28. maja, jedinstven je u istoriji kompanije koja postoji već 125 godina.

Novo piće pripada kategoriji pića nazvanoj “ću hai”, nekoj vrsti koktela-špricera od alkoholnog pića nazvanog “šoću” i kisele vode, sa dodatkom voćnih ukusa. Piće će se, sa tri različita ukusa, prodavati u konzervama i biće namenjeno uglavnom ženama i mladima.

Šoću je vrsta japanske votke, proizvedene od pirinča, slatkog krompira i heljde, a jačine je oko 45%. Obično ga, čistog, piju muškarci. Šoću je, međutim, sve više popularan kao osnova za blaže i slatke koktele, ili kao “ću hai”, blagi koktel sa kiselom vodom.

Novo piće Koka Kole je jačine između 3 i 8 procenta alkohola, a prvi ukusi su limun i grejpfrut, dok se očekuje da slede ukusi grožđa, jagode, kivija i breskve.

Koka Kola je u SAD eksperimentisala sa mešavinom crnog vina i koka kole, ali je ovo prvo originalno alkoholno piće, koji će kompanija Koka Kola proizvesti, a koje će uskoro dobiti i svoj zvanični naziv.