Japanorama

POČETAK OLIMPIJADE – NACIONALNI PRAZNIK

Japan će verovatno proglasiti 23. jul 2020. za nacionalni praznik, kako bi što više građana uživalo u ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, ali i kako bi se smanjile gužve u saobraćaju. Ako bude doneta, ta odluka će važiti samo tog jula.

Japan ima možda najviše praznika na svetu, jer stanovnici te zemlje vole da odsustvuju sa posla zajedno, a da manje koriste godišnje odmore. Tako je poslednjih godina ustanovljeno nekoliko praznika, među kojima je i Dan mora, koji se obeležava 20. jula.

U julu 2020. taj praznik bio bi pomeren za tri dana, pa se tako ostvarile mnoge prednosti za prenaseljenu i mnogoljudnu zemlju. Te 2020. godine Dan mora pada u ponedeljak, a bio bi pomeren na četvrtak 23. juli. Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju predviđeno je za petak 24. jula, pa bi se tako i petak praznovao i spojila četiri dana odmora – što je takođe “japanski specijalitet”.

Japanci naime, krajem aprila i početkom maja imaju čak četiri praznika ( tri zvanična i jedan nezvanični – Praznik rada 1. maj ) koje spoje u takozvanu “Zlatnu nedelju” i putuju po svetu. “Zlatna nedelja” se ponekad produži i na više od deset dana.

Zatvaranje Tokijske olimpijade biće 9.avgusta 2020. U nedelju.