Japanorama

NAJVIŠI DRVENI NEBODER NA SVETU

Japanska korporacija Sumitomo objavila je da će u Tokiju izgraditi najviši drveni neboder na svetu, koji će imati 70 spratova i biti visok 350 metara. Kada bude izgrađen 2041. godine, to će, istovremeno, biti i najviša zgrada u Japanu. Za izgradnju ovog nebodera biće upotrebljeno 184 000 kubnih metara drvene građe.

Izgradnja drvenih kula je poslednjih godina postala prava opsesija arhitekata širom sveta, pri čemu svaki novi objekat obara rekord u visini. Ipak, predstavljeni dizajn japanske kompanije Sumitomo Forestry Co. i arhitektonske firme Nikken Sekkei, zaista predstavlja nešto specijalno, pravi spektakularan projekat.

S predloženom visinom od 350 metara, neboder nazvan W350 visinski, a samim tim i konstruktivno, prevazilazi sve postojeće predloge za izgradnju drvenih nebodera, među kojima su i projekat River Beech Tower arhitektonske firme Perkins + Will, kao i projekat Oakwood Tower čiji dizajn potpisuje PLP Architecture. To znači da bi ovo trebalo da bude najviša drvena zgrada na svetu.

Objekat bi imao mešoviti sadržaj, sa idejom da se visoko iznad tla stvori ekološka i društveno održiva zajednica. Program sadržaja uključuje apartmane, ali i javne prostore namenjene maloprodaji, kancelarijama, kao i hotele, piše ArchDaily.

S obzirom na seizmičku aktivnost u oblasti Tokija, objekat ne bi u potpunosti bio izgrađen od drveta, već bi to bio hibridni sistem kojeg čini drvo i čelik u odnosu 9:1.

Izgradnja ovog objekta koštaće 5,6 milijardi dolara i planirano je da bude završen 2041. godine, što bi se poklopilo sa 350. godišnjicom kompanije Sumitomo, čiji se jedan segment bavi preradom drveta za građevinsku industriju.

Kompanija Sumitomo ( 住友商事株式会社 Sumitomo Šōđi Kabušiki gaišja) je jedna od najvećih japanskih I svetskih kompanija, čija istorija seže u 17. vek. U staroj prestonici Kjotu Masatomo Sumitomo je 1691. godine osnovao knjižaru u kojoj su se prodavale i lekarije, proizvodi narodne medicine. Njegov zet Riemon Soga je zajedno sa Masatomovim bratom Tomomoćijem, došao do rešenja kako izdvojiti srebro iz bakra, što je bila osnova za veliko porodično bogatstvo. Smatra se da je Sumitomo jedna od tri najveće kompanije na svetu.

U Japanu drvo je uvek bila tradicionalna građa za kuće, pa čak i danas u velikim japanskim gradovima preovlađuju drvene private zgrade za stanovanje, ne više od 3 – 4 sprata. Međutim, opasnost od požara primoravala je Japance da se okrenu gradnji od drugih materijala, što se promenilo 2010, kada je vlada ponovo počela da stimuliše gradnju drvetom, kao ekološkim materijalom.

Jedan od najvećih tokijskih stadiona “Kengo Kuma”, koji se gradi za Olimpijadu u Tokiju 2020. većinom je izgrađen od drvenog materijala.