Japanorama

MASKOTE TOKIJSKE OLIMPIJADE 2020

U Tokiju su objavljeni pobednici takmičenja za maskote Olimpijade u Tokiju 2020, kao i Paraolimpijade. Obe su inspirisane crtanim filmovima i stripovima ( MANGA ). Za prvu, mušku, maskotu Olimpijade, plave boje kaže se da odaje fizičku snagu, ali i da ima i osećaj za pravdu. Druga, ženska, maskota Paraolimpijade, ružičaste boje, inspirisana je cvetom trešnje, jednim od simbola Japana.

Čak 2042 pojedinca i grupa učestvovalo je na takmičenju za najbolju maskotu olimpijskih i paraolimpijskih igara, a rezultat takmičenja objavljen je poslednjeg dana februara u tokijskom kvartu Šinagava pred nekoliko stotina veselih tokijskih osnovaca.

Maskote još nemaju imena, ali se u saopštenju kaže da su veoma dobri prijatelji i da se veoma poštuju. Odluku o pobednicima nije doneo žiri, već je ogroman broj japanskih đaka ( 200 000 odelenja iz 16 000 škola ) glasao za jedno od troje finalista.

Autor pobedničkih maskota zove se Rjo Tanigući, dizajner iz grada Fukuoka na jugu Japana.

Prve maskote Olimpijade u Tokiju bile su odabrane još 2015, ali su kasnije odbačene, zbog optužbi da su bile plagijat. Maskote su u Japanu veliki biznis i mogu da donesu ogromne prihode organizatorima velikih događaja.