Japanorama

PREMIJER ŠINZO ABE U SRBIJI

Premijer Japana Šinzo Abe i delegacija japanskih privrednika dolazi u Beograd 15. januara u posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.

Pre Srbije, Abe će posetiti Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Bugarsku, a posle Beograda ide u Rumuniju.

Japanski premijer u Evropu dolazi sa delegacijom privrednika u kojoj su predstavnici 31 japanske kompanije koje se bave trgovinom, proizvodnjom auto-delova, logistikom i drugim delatnostima, naveli su zvaničnici ministarstva spoljnih poslova Japana u izjavi agenciji Kjodo.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić izjavio je da je posta premijera Japana rezultat uzlaznog trenda u odnosima dve zemlje i veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju.

„Ovo je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, govori o tome da je Srbija jedan regionalni centar, znači može da se radi u Srbiji, a iz Srbije može da se radi okolo u regionu i saradjuje“, rekao je Glišić.

Istakao je da je prošle godine obeleženo 135 godina od prve zvanične komunikacije između Srbije i Japana, kao i da je već neko vreme prisutan uzlazni trend u bilateralnim odnosima dve zemlje. Dodao je da su dve države prošle godine doživele veliki pozitivan izlet na ekonomskom planu.

Japanska firma ‘Jazaki’ otvorila je nedavno fabriku u Šapcu, koja će da zaposli 2.000 ljudi“, rekao je Glišić. Šabac je, inače jedini grad u Srbiji koji ima bratske odnose sa jednim japanskim gradom – Fuđimijem.

Poseta premijera Japana je prva od 1987. godine, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio Jugoslaviju.