Japanorama

IDEOGRAM SEVER – SIMBOL ZA 2017. GODINU

Kineski ideogram koji predstavlja “sever”, kao stranu sveta, Japanci su odabrali kao simbol onoga što im se događalo tokom 2017. godine. Sveštenik Seihan Mori, iz budističkog hrama Kjomizu u Kjotu, ispisao je velikom četkicom ovaj simbol, za koji je glasalo 7,104 ljudi, od 153,594, koliko ih je učestvovalo u anketi. Anketu već nekoliko godina sprovodi fondacija, koja promoviše upotrebu kineskih ideograma u Japanu.

Japanci su kineske ideograme prihvatili u 5. veku, sa drugim plodovima kulture iz velikog Kineskog Carstva, koje je uticalo na razvoj kulture u Japanu. Kineski ideogrami, koje Japanci nazivaju KANĐI ( simboli dinastije Han ), u svakodnevnoj su upotrebi u Japanu, gde je najmanje 2 000 ideograma neophodno da bi se čitale novine, ili bilo koji drugi osnovni tekstovi. Japanci, pored kineskih ideograma, za pisanje koriste svoje dve slogovne fonetske azbuke – hiraganu i katakanu.

Ideogram sa značenjem SEVER odabran je zbog neprekidnih pretnji iz Severne Koreje, da će napasti Japanska ostrva. Tako su Japanci ove godine glasali za politički simbol, dok je prošle godine odabran ideogram sa značenjem ZLATO – zbog japanskih sportista koji su osvojili zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru.