Japanorama

NOVI AMBASADOR JAPANA U BEOGRADU

U Beograd je stigao novi ambasador Japana, Njegova ekselencija gospodin Đunići Marujama. Dugo je radio u Ministarstvu finansija Japana, Ministarstvu spoljnih poslova Japana, nekim međunarodnim organizacijama, kao i u Siti banci, gde se najviše bavio međunarodnim finansijama i politikom, i to uglavnom evropskom. Bio je zamenik direktora Sektora za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova, kontaktirajući sa zemljama u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Ovo je njegov prvi dolazak u Srbiju…

U pozdravnoj reči, objavljenoj na sajtu Ambasade Japana, kaže da mu se već na početku svideo Beograd i okolina, kao i naša jela. Odnos između Japana i Srbije ocenio je kao veoma dobar, ali rekao i to da ima još prostora da se odnosi poboljšaju u oblasti ekonomije. U ovom trenutku pet japanskih kompanija je direktno investiralo u Srbiju, što je, kako je naglasio, dvostruko poboljšanje ostvareno tokom mandata prethodnog ambasadora Takahare.

“Voleo bih da, koristeći svoje lično iskustvo na polju ekonomije, doprinesem daljem širenju ekonomskih odnosa, uključujući i povećanje investicija iz Japana u Srbiju. Pored toga, potrudiću se da ojačamo i političke veze, kao i da aktiviramo kulturnu razmenu”, kaže u svojoj poruci novi japanski ambasador.