Japanorama

KONCERT AISE IĐIRI

Japanska pijanistkinja Aisa Iđiri (Steinway Artist), nastupiće kao specijalna gošća Festival Keyboard Days Belgrade 15. novembra u 20.00 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Ovaj koncert organizuje se u saradnji sa Tokio International Piano Festival.

Festival Keyboard Days Belgrade osnovali su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) 2014. godine. Na programu će biti dela Šopena, Betovena i Nilsena. Specijalni gost je Kojuki Asada (klavir).

Od debija u Tokyo Opera City 2010. do Karnegi hola u Njujorku 2017. godine, Aisa Iđiri se ističe kao jedan od najnagrađivanijih pijanista svoje generacije i opisana je kao poseban talent čija evropska sofisticiranost, žestoka strast i pesnički osećaj stvaraju posebnu umetničku atmosferu. (The Record Geijutsu, Tokio).

Rođena u Japanu, Aisa ostvaruje evropski debi sa 15 godina kao koncertni solista sa Simfonijskim orkestrom Capella Cracovienses u Varšavkoj filharmoniji, paralelno koncertrirajući u Konserhset-u u Štokholmu. Nastupi su je od tada vodili od SAD-a, preko Velike Britanije, Koreje i Kine, širom Evrope.

Aisa redovno održava solističke koncerte i koncerte kamerne muzike u mnogim prestižnim salama i na međunarodnim festivalima, uključujući Kioi Hall (Tokio), Izumi Hall (Osaka), Cadogan Hall, St. John’s Smith Square, St. George’s Bristol, Fairfield Halls, St. Martin-in-the-Fields, LSO St. Lukes, Wimbledon International Music Festival ’15, Tri zborova ’14, Lichfield Festival ’13 i Bank of Shiga Celebrity Recitals. Njeni koncerti su emitovani na BBC Television 1, BBC Radio 3, Radio Televizija Srbije, Radio Beograd i CNN TV. Aisa je sarađivala sa mnogim međunarodno cenjenim dirigentima kao što su Kentaro Kawase, Ken Hsieh i Simfonijskim orkestrom Osaka Century, Yasuo Shinozaki i Orkestrom Musica Celeste, Toby Purser i Orionskim orkestrom, George Vass i Bushey Symphony Orchestra i George Benjaminuz GSMD orkestar.

Aisa je objavila prvi CD ,,Hodočašće“, klavirska dela Šumana i Lista (2011) i ,,Ailes d’amour“, klavirska dela Prokofjeva (2016) u izanju N.A.T Records, Tokio. Snimci uživo dela ,,Sakura“ (2014) i ,,Preludes“ (2015) koja je napisao Llywelyn ap Myrddin objavio je WW Records, London. Godine 2016. Aisa je priključena u SPIRIO, novi klavirski sistem visoke rezolucije, kao zvanični umetnik Spirio Recording Artist Steinway & Sons. Marta 2017. senzacionalno je debitovala u Karnegi holu u Nujorku.