Japanorama

NOREN

Najveći broj tradicionalnih restorana, prodavnica ili drugih radnji u Japanu ispred ulaznih vrata ima obešen ukrašeni komad platna, sa natpisom ili nekim crtežom, koji je najjasniji znak da je radnja otvorena.

Ovaj komad platna naziva se noren 暖簾, obično visi na štapu od bambusa, postavljenom horizontalno, a razrezan je najčešće na tri dela, kako bi posetioci lakše ušli i izašli iz radnje. Noren je najčešće pravougaonog oblika, a pravi se od širokog spektra materijala, veličina i ukrasa.

Noren je ranije stajao i na privatnim kućama, da bi ulazna vrata zaštitio od kiše, snega, vetra, prašine, ili sunca. Pošto je veoma lepo ukrašen, bio je i ukras svake kuće.

Noren često sadrži neki veoma lepo stilizovani ideogram, koji označava vrstu proizvoda ili usluge koje u toj radnji možete dobiti, logo firme, crtež, ali ih je sve više modernog dizajna. U poslednje vreme noren se kupuje da pregradi neku prostoriju, ili neki njen deo.

Tradicionalna javna kupatila u Japanu obavezno imaju noren na ulazu, koji je plav na delu za muškarce, a crven na delu za žene. Na norenu ispred javnog kupatila je uvek veliki ideogram 湯 ( ju – vruća voda ), a ta reč može da bude ispisana i slogovnom azbukom hiraganom ゆ.

Pre nego što uđete u neku radnju, dobro pogledajte. Ako na njenom ulazu visi noren, radnja je otvorena, ako je noren sklonjen, znači da je radno vreme prošlo.