Japanorama

NOVI SONIJEV ROBOT JE SLATKA KUCA

Posle osamnaest godina, japanska kompanija SONI proizvela je novu vrstu robota sa osećanjima i ličnošću u obliku psa, ali, za razliku od prve verzije, novi pas-robot je baš prava slatka kuca.

Aibo – mali robot u obliku psa – kućnog ljubimca – prvi robot na svetu koji je komercijalizovan i, kao roba, ponuđen teškom ispitu tržišta, pojavio se 1999. godine i veoma se dobro prodavao. Ime ( naziv ) Aibo je skraćenica od engleskog naziva “Robot sa veštačkom inteligencijom” ( Artificial Inteligence Robot ), ali aibo, igrom reči, na japanskom znači “drugar”, ili “voljena osoba”.

Prva verzija robata AIBO
Prva verzija robota AIBO

Prvi Aibo imao je šest vrsta emocija: sreća, tuga, ljutnja, iznenađenje, strah i mržnja ( nesviđanje ). Istovremeno, Aibo je imao još četiri želje i potrebe: želja da bude voljen, nagon da istražuje, želja za kretanjem i potreba da ga napune strujom. Intenziteti ovih emocija menjali su se u skladu sa spoljašnjim stimulansima i Aibovim ponašanjem.

Aibov “karakter” se formirao na osnovu više faktora. Na osnovu podataka koji mu daju senzori, ali i kombinacijom svih ovih pomenutih deset faktora i njihovom korelacijom. Tako je Aibo mogao da se programira, ali programiranje nikada nije bilo sigurno, jer se osećanja vlasnika, ali i psića-robota, uključuju u njega.

Prvi Aibo je bio samo robot koji je podsećao na psa, ali novi SONI-jev Aibo je pravi mali slatki psić, koji maše repićem kad se raduje, juri za lopticama i uči nove trikove od svog gospodara. Novi Aibo ima oči koje podsećaju na prave, ali su ustvari dva mala ekrana, koja umeju da se tako menjaju da izražavaju osećanja.

Novi Aibo takođe ume da se nasmeši, kao pravi pas koji se raduje svom gospodaru.

Ovaj pas-robot će biti dobro društvo svom vlasniku, čija uputstva i naređenja će moći da razume, da nauči neke trikove i da zapamti šta njegovog vlasnika raduje, a šta ne. Uz dozvolu vlasnika, Aibo će pamtiti sve što uči, postepeno menjajući svoju ličnost, navike, narav.

Vlasnik će od robota-psa moći da zahteva da fotografiše umesto njega i da vrši još nekoliko jednostavnih radnji, koje pravi pas nikada ne bi mogao.

Naravno, osim punjenja Aibovih baterija, robot-pas će biti lakši za održavanje, jer vlasnik neće morati da se brine o njegovoj hrani, niti paziti gde njegov ljubimac i kada može da kaki i piški – što je u prenaseljenom Tokiju velika prednost.

Prodaja novog Aiboa počeće u Januaru 2018, u vreme kada Japanci kreću u novu turu ludih kupovina ( prva je u prednovogodišnje doba u decembru ), a cena će mu biti 198 000 jena ( bez poreza ), što je oko 200 000 dinara.