Japanorama

NAGRAĐENI NEPUŠAČI

Jedna japanska firma nagradila je nepušače među svojim osobljem sa dodatnih šest dana godišnjeg odmora, kako bi im time nadoknadila pauze koje njihove kolege pušači redovno koriste.

Marketinška kompanija „Piala“ sa sedištem u Tokiju pokrenula je taj program u septembru nakon što se jedan od zaposlenih požalio da njegove kolege često „nestaju“ s radnog mesta kako bi ispušile cigaretu.

„Naša kancelarija se nalazi na 29. spratu, zbog čega je pušaču potrebno najmanje 10 minuta da siđe u zajedničku prostoriju za pušače u prizemlju i da se vrati na posao“, rekao je medijima portparol kompanije Hirotaka Macušima.

S druge strane, napomenuo je on, u prostoriji za pušače se uglavnom vode razgovori o poslu, što pruža priliku za razmenu ideja i međusobne konsultacije.

„Zato smo zaključili da je bolje nagraditi nepušace nego kazniti pušače“, objasnio je Macušima.

Otkako je program stupio na snagu 1. septembra, četvoro od 42 pušača, od ukupno 120 zaposlenih u toj firmi, ostavilo je cigarate.

„Ako održe obećanje tokom cele godine, dobiće i oni dodatnih šest dana plaćenog odsustva“, najavio je portparol japanske kompanije.

Japan zaostaje za drugim razvijenim zemljama kad je reč o politici ukidanja pušenja, a društveni pritisak u cilju ostavljanja cigareta je manje snažan. Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, u Japanu je pušenje dozvoljeno u pojedinim delovima restorana I na mnogim drugim mestima. Prema podacima japanskog Ministarstva zdravlja, u toj zemlji puši oko 28 odsto muškaraca i devet odsto žena.

Ovaj potez, možda, i nije slučajan. Možda je to samo dobar marketinški trik, jer u ovom trenutku na stotine hiljada ljudi na internetu pretražuje podatke o kompaniji Piala, koja među svojim klijentima ima neke od najvećih japanskih kompanija, ali i mnoge svetske korporacije, posebno vezane za zdrav način života, kao i na način da se što duže ostane lep i mlad.