Japanorama

MANEKI NEKO – MAČKA KOJA DONOSI SREĆU

U Japanu ćete retko naći kuću, domaćinstvo, prodavnicu, zanatsku radnju, u kojoj nema figurice MANEKI NEKO 招き猫 – mačke koja donosi sreću. Crteži ovakve mačke, koja drži šapicu uzdignutu kao da nekoga poziva, postavljaju se i na različitim predmetima za svakodnevnu upotrebu, torbama, odeći.

A priča o ovoj mački deo je japanske istorije. Feudalac II Naotaka, gospodar oblasti Hikone, jahao je na konju s pratnjom, kad je, na ulazu u hram Gotokuđi, ugledao mačku koja kao da ga poziva. Povukao je uzde i konja skrenuo prema ulazu u hram, kada je u njegovoj blizini iznenada udario grom. Grom je oborio jedno ogromno stablo, koje je palo baš na ono mesto na kome se feudalac nekoliko trenutaka pre toga nalazio.

Pošto mu je mačka tako spasla život, gospodar Naotaka je, pošto se odmorio u hramu i sačekao da kiša prođe, bogato obdario sveštenike, a hram je kasnije bivao sve bogatiji i bogatiji. U tome mu je, veruju Japanci, pomogla baš ona mačka.

Hram Gotokuđi postoji i danas u Tokiju, u kvartu Setagaja. Možete do njega stići posle pet minuta hoda od stanice Mijanosaka, na liniji gradske železnice Setagaja. U hramu možete videti na stotine figurica srećne mačke, koje su hramu darivali hodočasnici.


TORBA SA SREĆNOM MAČKOM

Torba sa likom MANEKI NEKO 招き猫 – mačkom koja donosi sreću – prodaje se na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu KOKORO, na kome svoje knjige izlaže i Srpsko-japansko društvo.

Torba košta 300 dinara, a može se naručiti i mejlom na srbija.japan@gmail.com ili telefonom na 063 332 358.