Japanorama

KAZUO IŠIGURO – NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu je britanski književnik japanskog porekla Kazuo Išiguro, objavio je 5. oktobra Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Išiguro je nagradu zaslužio, kako se navodi u obrazloženju, zahvaljujući svojim romanima „velike emocionalne snage u kojima je otkrio ponor ispod našega varljivoga osjećaja povezanosti sa svijetom“.

Kazuo Išiguro, rođen je 1954. godine u Nagasakiju, a porodica mu se preselila u Englesku 1960. godine.

Dosad je napisao osam proznih knjiga. Išigurov najpoznatiji naslov, roman ‘Na kraju dana’, osvojio je Bukerovu nagradu 1989. godine.

Kazuo Išiguro rekao je da je nagrada koju je dobio „veličanstvena čast“ i da je „zapanjujuće laskava“.

Kada ga je kontaktirao Bi-Bi-Si (BBC), on je priznao da ga još nisu zvali iz Nobelovog komiteta i rekao da nije siguran da li je ta vest neslana šala.

– To je veličanstvena čast, uglavnom zato što znači da sledim stope najvećih autora koji su živeli, to je sjajna pohvala – rekao je on.

Izrazio je nadu da ovogodišnje Nobelove nagrade budu snage dobra.

– Svet se nalazi u vrlo nesigurnom trenutku i nadam se da će sve Nobelove nagrade biti snaga za nešto pozitivno na svetu u ovom trenutku – rekao je on i dodao da bi bio duboko dirnut kada bi mogao da bude „deo neke klime ove godine koja doprinosi nekoj pozitivnoj atmosferi u vrlo neizvesnim vremenima“.

Šezdesetdvogodišnji Išiguro piše na engleskom jeziku.

Autor je osam romana koji su prevedeni na više od 40 jezika, pa i na srpski, i više filmskih i TV scenarija.

Njegovi najpoznatiji romani „Ostaci dana“ i „Ne daj mi nikada da odem“ adaptirani su u vrlo uspešne filmove.

(izvor-Blic)