Japanorama

DONACIJA DŽUDO SAVEZU SRBIJE

Ambasador Japana uručio je u septembru Džudo savezu Srbije donaciju svoje vlade u vrednosti od 34 hiljade evra u vidu specijalnih strunjača za takmičenje – tatamija. Tatami je izrađen po najsavremenijim standardima.

Na ceremoniji u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“ ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara predao je donaciju predstavnicima DŽSS-a, a ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Podloge od 650 kvadratnih metara će prvi put biti upotrebljene na Svetskom kupu u Beogradu krajem septembra, a kasnije će ih koristiti džudisti u svim starosnim kategorijama za pripremu za domaća i međunarodna takmičenja, sa posebnim akcentom na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Predsednik DŽSS-a Ivan Todorov zahvalio je japanskom ambasadoru na veoma vrednoj i značajnoj donaciji.

„Ovo još jednom pokazuje da dobra saradnja između Srbije i Japana rezultira jednom pomoći, pogotovo u džudou, koji je japanski sport. Ovom prilikom želim da se zahvalim i njegovoj ekselenciji na pomoći Džudo savezu i nadam se da će kroz ovu donaciju da se još više produbi saradnja u sportu i između Džudo federacije Srbije i Džudo federacije Japana“, rekao je Todorov.

Vlada Japana je projekat nabavke tatamija za Džudo savez Srbije započela pre dve godine.

„Bilo bi lepo da ova donacija doprinese i intenzivnijem treningu džudista u Srbiji u bezbednijim uslovima. Znam da u Srbiji ima mnogo talentovanih mladih džudista kao što je Aleksandar Kukolj i Nemanja Majdov. Znate da se 2020. godine održavaju Olimpijske igre Tokiju, i veoma se radujem što ćemo tada videti srpske sportiste koji će trenirati na ovim tatami podlogama, kako postižu značajne rezultate“, rekao je ambasador Japana Đuići Takahara.

Za donaciju, Vladi i narodu Japana zahvalili su se i svetski šampion Nemanja Majdov i prvak Evrope Aleksandar Kukolj, koji su istakli da će njima, kao i mlađim takmičarima, rad na ovim strunjačama izuzetno značiti.

„Ono što se otprilike vidi sa strane, okom posmatrača, je da je to neki teren na kojem mi vežbamo i na kome izvodimo naše tehnike bacanja i treninge odrađujemo. Međutim, ono što je bitno i što mi borci znamo, to je da pravi kvalitet i standard strunjača koji smo dobili obezbeđen. I dovoljan broj strunjača nas mnogo čuva od povreda i daje nam prave uslove za vežbanje i da nastavimo dalje“, rekao je Kukolj.

Koliko je donacija važna naglasio je svetski šampion Nemanja Majdov.

„Ove strunjače će da nam dobro doći. Uopšteno, i za Džudo savez Srbije i za sport u Srbiji. Znamo da dobri uslovi za trening prave svetske rezultate, kao što smo pokazali da smo ja i Aca svetski lideri, tako da će i mlađi naraštaji, u dobrim uslovima, postizati ovakve rezultate. To je sigurno jedan početak, i što je najbitnije, štitiće nas od povreda. Imaćemo najbolje strunjače na svetu na ovom Svetskom kupu“, rekao je Majdov.