Japanorama

KRIZA ZBOG ČIPSA

Zbog lošeg roda krompira poslednjih nekoliko godina, Japan je, izmedju ostalog, ušao u „krizu proizvodnje čipsa“. Mada ima na stotine vrsta sopstvenih tradicionalnih grickalica, Japan je u velikoj meri zemlja ukusnog čipsa, za čiju proizvodnju je neophodan krompir, a kupci ga traže sve više i više.

Najpoznatiji japanski proizvodjač čipsa, kompanija Karbi ( カルビ ), koja je u inostranstvu poznata pod nazivom Calbee, je zbog ove krize, ali i zbog nedovoljno poljioprivrednog zemljišta u Japanu, odlučila da krompir od ove godine sadi na pirinčanim poljima. Iako se krompir obično sadi na suvljem tlu, Karbi će iskoristiti rastojanje izmedju strukova pirinča i u tom delu zemljišta zasaditi krompir. Prvi pokušaji, kažu, doneli su dobre rezultate.

U Japanu se krompir tradicionalno sadi na južnim ostrvima, kao što je Kjušju, ali je Karbi odlučio da proizvodnju krompira preseli na sever, kako bi iskoristio tamošnje potencijale.

Karbi je osnovan 1949, kao naslednik kompanije „Macuo“ – sada je već multinacionalna kompanija, koja se proširila na Aziju i Američki kontinent. U SAD su posebno popularne Karbijeve vrste čipsa sa ukusom morskih račića i sojinog pasulja.