Japanorama

DAN PLANINA – JAMA NO HI

U Japanu je upravo obeležen najnoviji japanski praznik – 11. avgust – Dan planina ( Jama no hi ).

U zemlji samopregornog rada, u kome se retko koristi pravo na godišnji odmor, spisak državnih praznika mnogo je veći nego u Srbiji, a, kažu neki, možda je i najduži na svetu. Razlog tome je japanska pshihologija, jer građani te zemlje više vole da se odmaraju zajedno sa svima, nego da, kad drugi rade, oni negde putuju.

Dan planina je određen kao praznik da bi se obratila pažnja na prelepu japansku prirodu. Japan je većinski planinska zemlja ( preko 70% teritorije ), jer sredinom Japanskih ostrva se pružaju planine, među koma su najduži Japanski Alpi, ali tu je i najveća i najlepša, prelepa planina Fuđi.

Japanci su pasionirani planinari, oni vole prirodu, posebno planine, pa je ovaj praznik, u najtoplijem letnjem mesecu avgustu, dobrodošao.

Japanski ideogram za broj osam ( avgust je osmi mesec ) podseća na planinu, a broj jedanaest, opet, podseća na četinarsko drveće. Japanske vlasti očekuju da će građani toga dana, na Dan planina, više putovati u planine i uživati u miru, van prebučnih i prenaseljenih gradova.