Japanorama

SAOBRAĆAJNI ZNACI I UPUTSTVA I NA ENGLESKOM

Pritisnut naglim porastom broja stranih turista, Japan sve više uvodi obaveštenja, uputstva, pa čak i saobraćajne znake na engleskom, kako bi ih razumeli i strani posetioci. U kvartu Gion, stare japanske prestonice Kjoto, ovih dana postavljeni su saobraćajni znaci koji, pored japanskog TOMARE ( zaustavi se ) imaju i uputstvo na engleskom STOP! U ovom kvartu, koji odiše vekovnom tradicijom i uvek je bio poznat po lokalima sa gejšama, ovakva novina predstavlja pravo iznenađenje.

Osim sadašnje prestonice Tokija, tako, lagano se i u svim drugim delovima Japana, naročito onim u koje zalaze strani turisti, sve više uvode uputstva i obaveštenja na engleskom jeziku. U maju ove godine Japanje posetilo 2,29 miliona stranih posetilaca, što je za 21,2% više nego istog meseca prošle godine. Najviše je posetilaca iz okolnih azijskih zemalja. Broj posetilaca iz Kine, koji je rastao godinama, iznenada je u maju počeo da stagnira i porastao je samo za 2% u odnosu na prošlu godinu, dok je broj posetilaca iz Južne Koreje ovoga maja postao za čitavih 85%, bilo ih je preko 500 000.

Statističari pretpostavljaju da bi broj stranih turista u Japanu 2017. godine mogao da dostigne I čitavih 30 miliona posetilaca, dok bi 2020, godine u kojoj se u Tokiju održavaju Olimpijske igre, mogao da dostigne i čitavih 40 miliona ljudi.