Japanorama

JAPANCI U VELIKOM GRADIŠTU – TEMA STRIPA

U noći 20. maja 2017. manifestacija NOĆ MUZEJA održana je u celoj Srbiji, ali, pored Beograda, gde je muzeja i mogućnosti najviše, jedna od najzapaženijih manifestacija bila je u malom gradu na Dunavu, koji se zove Veliko Gradište.

Muzej u Velikom Gradištu je te večeri, između ostalog, promovisao strip-knjigu „Istinite gradištanske priče“, čiji je idejni tvorac direktor muzeja ( akademski slikar ) Mr Dragan Bogičić. U knjizi, koju je ilustrovao afirmisani ilustrator-crtač stripa Živorad Mišić – Žika, koji uspešno objavljuje stripove u Italiji, ispričano je nekoliko istinitih događaja iz prošlosti ovog grada.

Najčudniji, verovatno, je susret dva Gradištanca usred pustinje na Bliskom istoku, ali ništa manje nisu interesantne priče o lokalnom bioskopu i čoveku koji ga je dugo vodio, svedočenje o poseti Gradištu francuskog ministra Luja Bartua, koji je 1934. u Marseju ubijen pored kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, kao i o koncentracionom logoru za žene posle Drugog svetskog rata u Ramskom ritu, pored Gradišta.

Za Japanoramu je sigurno najinteresantnija strip-priča osnivača sajta Dragana Milenkovića, koji je, posle studija u Japanu 1976, došao na letovanje u Veliko Gradište i tamo bukvalno „naleteo“ na dvoje Japanaca, koji su pogrešili put. Naočigled gostiju lokalne kafane „Kasina“, Dragan je Japancima ( na japanskom jeziku ) objasnio kako da izađu na put, a onda seo na bicikl i otišao. Kad su ga gosti „Kasine“ pitali zašto nije ostao da duže razgovara sa Japancima, Dragan je rekao: „Neka idu i pričaju u Japanu kako postoji malo mesto u Srbiji u kome svaki prolaznik govori japanski“.

Bilo je to doba kada katedre za japanski jezik još nije bilo u Beogradu, kada je znalaca japanskog jezika bilo stvarno malo u celoj Jugoslaviji, pa je mogućnost da Japanci u našoj zemlji naiđu na nekoga ko govori njihov jezik bila stvarno mala – objasnio je u stripu direktor muzeja Dragan Bogičić.