Japanorama

OSTRVO ZABRANJENO ZA ŽENE

Ostrvo Okinošima 沖ノ島 , na jugozapadu Japana, dozvoljava posetu samo muškarcima, a preporučeno je da se nađe na UNESKO-voj listi mesta Svetske baštine.

Onima koji iz religioznih razloga posete ovo ostrvo nije dozvoljeno da ponesu kući bilo kakav suvenir, čak ni list trave, prenosi „Bi-Bi-Si“.

Na ostrvu se nalazi svetilište japanske drevne religije ŠINTO, posvećeno trima legendarnim ličnostima Hecugu, Nakacugu i Okicugu, koje se jednim imenom nazivaju Munakata Taiša宗像大社 .

U Japanu ima preko 6 000 svetilišta posvećenih ovim ličnostima, za koje se smatra da su ćerke Amaterasu Omikami, boginje sunca.

Ostrvo Okinošima je mesto gde su u prošlosti bili priređivani rituali za bezbednost brodova, ali i mesto na kom su Japanci trgovali sa ljudima sa korejskog poluostrva i Kine u periodu između četvrtog i devetog veka.

Na ovom ostrvu i dalje postoje brojni verski tabui. Pored toga što je ženama zabranjen pristup na ostrvo, muškarci čim stignu moraju da skinu svu odeću sa sebe, kako bi prošli kroz ritual pročišćenja. Isto tako ne smeju nikada da otkriju detalje svog putovanja.

Vlasti obližnjih gradova smatraju da ima mogućnosti da se u tom području razvije turizam, ali, trenutno su male šanse da se ukine zabrana poseta ženama.

– Naš stav će ostati nepromenjen čak i da se nađemo na listi mesta Svetske baštine. Nastavićemo da strogo regulišemo posete ostrvu – rekao je jedan lokalni predstavnik.

Izvor: NOVOSTI