Japanorama

SKAKANJE PREKO KONOPCA

U japanskoj oblasti Aiići, u centralnom Japanu, odlučili su da započnu akciju većeg propagiranja skakanja preko konopca, kako bi uticali na poboljšanje zdravstvenog stanja kod mladih, a tako i na njihovo bolje raspoloženje.

U tu svrhu u glavnom gradu oblasti Nagoji osnovano je udruženje – neprofitna organizacija “Japan Jump Rope Project (JJRP)”, koja je već predložila da 8. juli bude proglašen za Svetski dan skakanja preko konopca.

Udruženje je tokom marta održalo prvi “Samit skakanja preko konopca”, a u okviru njega i takmičenje u kome su uzeli učešća učesnici iz ,mnogih zemalja. Udruženje je, takođe, već počelo da šalje konopce za preskakanje u mnoge zemlje sveta, škole, ali i u neka područja ugrožena vremenskim nepogodama i drugim nesrećama.

Neke od najvećih japanskih fabrika nalaze se u okolini Nagoje ( među njima i čuveni proizvođač automobila Tojota ), ali u toj oblasti se nalaze i brojne fabrike sportskih rekvizita, koje su poznate kao najveći proizvođači konopaca za preskakanje u Japanu. U Nagoji je mnogo godina igrao fudbal, a kasnije bio trener, Dragan Stojkovi’ Piksi, koji je tamo i dalje veoma popularan.

Jedan od članova udruženja je na samitu u martu ispričao je sa koliko su radosti primljeni konopci za preskakanje koje je nedavno poklonio mladima u Nepalu. Posebno je bila dirljiva radost slepe devojčice u Nepalu, koja je vrlo brzo naučila da preskače konopac, jer neki japanski konopci za preskakanje proizvode jake zvuke kada dotaknu tlo.

U nekim oblastima Japana već su počeli da otvaraju škole za preskakanje konopca, jer se razvijaju sve nove i nove tehnike, što od preskakanja konopca stvara neverovatnu zabavu. Takva zabava je tim korisnija jer odvlači mlade od dosadašnjih “zaraza” – elektronskih igrica i komuniciranja mobilnim telefonima.